The owners of this project were both in agreement that the new rear garden should have a grid like layout, but be softened by lots of brightly coloured flowers in mid summer, and a selection of grasses for autumn interest in autumn. Its a reasonably exposed location, with far reaching views and large lawn to the rear.

The dark granite paved seating, dining and lounging areas, complete with fire pit, offer a selection of places to sit and read or entertain. The walls are clad with a basalt stone, and topped with chunky basalt bull-nosed copings. A great deal of soil improvement meant this heavy clay could now support a wider selection of colourful plants.

The front garden is a small courtyard style entrance, where an element of symmetry was required and lighting very important, so we designed & manufactured hurricane lamps specifically for this project and integrated an uplighter in each one to give a great sense of arrival. These work on a dunk to dawn timer and welcome our clients and visitors home on dark winter nights.

Since completing the gardens, the client has become so much more engaged with the space and can often be found outside pottering, mowing and pruning. The transformation of this project, wasn’t just in the garden, but within the people who we built it for, and that makes this project extra special to the people who helped create it.

Before & After

Garden Designed by Lee Bestall & Paul Robinson